ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΑΜΟΥ - ΙΚΑΡΙΑΣ - ΦΟΥΡΝΩΝ

Βρείτε μας στο Facebook...

Δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου - Γραφείο Τύπου

Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2015

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Με αφορμή το έγγραφο της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, που δόθηκε στα Μέσα Ενημέρωσης και αφορούσε στις δράσεις της Περιφέρειας στον Τουρισμό, αλλά και κάποια δημοσιεύματα που ακολούθησαν, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Νίκος Κατρακάζος δήλωσε τα ακόλουθα:

«Σε ό, τι αφορά στο έγγραφο της Ένωσης Ξενοδόχων που με έκπληξη διαβάσαμε στα Μέσα Ενημέρωσης, αφού στάλθηκε εκεί ΧΩΡΙΣ (!!!) να κοινοποιηθεί στην Περιφέρεια, την οποία κατά τα άλλα εγκαλούσε, δεν ξέρουμε ποιο σκοπό μπορεί να εξυπηρετεί.

Προφανώς αυτόν της δημιουργίας εντυπώσεων, δεδομένης και της πικρίας που εκδήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης γιατί στη σύσκεψη που οργάνωσε ο ΕΟΤ στην Αθήνα, σχετικά με τα μέτρα τουριστικής προβολής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του μεταναστευτικού, στη διμελή εκπροσώπηση της επιτροπής κρίσης που μας ζητήθηκε, συμμετείχε η Περιφέρεια και ο Δήμος και όχι η Ένωση Ξενοδόχων.

Την επόμενη μέρα, στη σύσκεψη στη Λέσβο της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσης, παρουσία του Δήμου και όλων των φορέων που συμμετείχαν, είχα διαβεβαιώσει τον Πρόεδρο των Ξενοδόχων - και μάλιστα λόγω της συμμετοχής μου με τηλεδιάσκεψη υπάρχει και σχετικό οπτικοακουστικό υλικό- ότι το θέμα της συμμετοχής της Περιφέρειας στον υπό σύσταση Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης της Λέσβου, με θετική εισήγηση, θα αποφασιστεί σε προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ενώ ο κ. Πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίηση του, την επόμενη… έστειλε στα Μέσα Ενημέρωση την εν λόγω επιτολή, στην οποία παρουσίαζε τα πρακτικά της συνεδρίασης της Επιτροπής, κάνοντας παράλληλα επίθεση στην Περιφέρεια για το θέμα του Οργανισμού.

Αυτό που σήμερα έχει αξία είναι συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες που όμως συνεπάγονται κόστος και άρα οικονομική συνεισφορά όλων στο μέτρο των δυνατοτήτων τους και όχι ανέξοδες επιστολές στα Μέσα Ενημέρωσης με υποδείξεις για το πως θα διαχειριστούν οι υπόλοιποι την κατάσταση.

Θα περίμενα, κλείνοντας λοιπόν, από την Ένωση Ξενοδόχων να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις και να συνεισφέρει με δαπάνη στο μέτρο των δυνατοτήτων της στην κοινή προσπάθεια.

Η συνεργασία μας με το Δήμο καθώς και με όλους τους Φορείς και τις Επαγγελματικές Ενώσεις ήταν και παραμένει άριστη και αυτό μπορεί να αποδειχτεί με τον καλύτερο τρόπο από τα αποτελέσματα γιατί στον τουρισμό αυτό που μετράει δεν είναι τα λόγια και οι επιστολές αλλά οι πράξεις που οδηγούν στην επίτευξη των στόχων.

Επομένως, η συνεργασία τις δύσκολες αυτές ώρες που οι συνέπειες του μεταναστευτικού έχουν μεγαλώσει τα προβλήματα είναι ακόμη πιο επιτακτική, στενή και ουσιαστική.

Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να μπούμε σε πρακτικές του «διαίρει και βασίλευε» που έχουν καταδικαστεί από την κοινωνία. Η Περιφέρειά μας είναι ενιαία και η προσπάθεια κοινή για τα 10 νησιά μας.

Επικαλούμενος την κοινή λογική και το αυτονόητο, το γεγονός ότι επί 32 χρόνια είμαι επαγγελματίας του Τουρισμού - επιτυχημένος κατά γενική ομολογία- και ότι ακόμη και σήμερα η οικογένεια μου ζει από αυτή τη δραστηριότητα μου, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ως μειονέκτημα για τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού αλλά μάλλον ισχυρό πλεονέκτημα.

Τέλος επειδή, όπως ανέφερα και παραπάνω, αξία στον τουρισμό έχουν οι πράξεις και τα αποτελέσματα παραθέτω συνοπτική αναφορά των δράσεων μας, αλλά και των αποτελεσμάτων τους κατά τη διάρκεια της ανάληψης των καθηκόντων της νέας Περιφερειακής Αρχής Βορείου Αιγαίου.

 

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΠΟ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

 

1. Συμμετοχή σε 8 Διεθνείς Εκθέσεις στο εξωτερικό:

Ουτρέχτη, Βιέννη, Μιλάνο, Στοκχόλμη, Βερολίνο, Λονδίνο, Σμύρνη & Κωνσταντινούπολη.

 

• Το περίπτερο της Σμύρνης αφορούσε αποκλειστικά την προβολή της Λέσβου και της Λήμνου.

 

• Στις ανωτέρω εκθέσεις πραγματοποιήθηκε από τα στελέχη της Δ/νσης Τουρισμού σειρά επαφών με ξένους επαγγελματίες του τουρισμού και εστάλησαν στους Επιχειρηματίες Τουρισμού της Λέσβου 235 card visit κι επιπλέον πληροφορίες συνεργασίας.

 

• Πραγματοποιήθηκαν ειδικές εκδηλώσεις προβολής της Λέσβου σε δημοσιογράφους και tour operator, ενταγμένες στο επίσημο πρόγραμμα του ΕΟΤ, στην Ουτρέχτη, στη Βιέννη, στο Βερολίνο.

 

2. Συμμετοχή σε 3 Εκθέσεις στο εσωτερικό:

Philoxenia στη Θεσσαλονίκη, Greek Tourism Expo στην Αθήνα και Posidonia στην Αθήνα

 

• Πραγματοποιήθηκε από τα στελέχη της Δ/νσης Τουρισμού σειρά επαφών μέσω προγραμματισμένων Β2Β ραντεβού με συνολικά 75 επαγγελματίες του τουρισμού από 16 χώρες (Ελλάδα, Τουρκία, Γερμανία, Ιταλία, Κύπρος, Ουγγαρία, Γαλλία, Αγγλία, Νορβηγία, Πολωνία, Ολλανδία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουκρανία, Αζερμπαϊτζάν Καζακστάν). Οι card visit κι επιπλέον πληροφορίες συνεργασίας εστάλησαν στους Επιχειρηματίες Τουρισμού της Λέσβου.

 

Για όλες τις ανωτέρω Εκθέσεις εξωτερικού και εσωτερικού επισημαίνουμε ότι:

 

• Εστάλησαν στους επισκέπτες/επαγγελματίες, πληροφορίες για τη Λέσβο, όπως: λίστες πρακτορείων & καταλυμάτων, ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συνδέσεις, παρουσιάσεις σε power point, ηλεκτρονικοί τουριστικοί οδηγοί, κλπ.

 

• πραγματοποιήθηκε παράλληλα γευσιγνωσία τοπικών προϊόντων & • Στατιστική έρευνα αναγνωρισιμότητας και επισκεψιμότητας των νησιών μέσω της διανομής ερωτηματολογίου.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

1. Συνδιοργάνωση με το γραφείο ΕΟΤ Τουρκίας, ειδικής εκδήλωσης προβολής των νησιών του Β. Αιγαίου σε δημοσιογράφους και Β2Β Επιχειρηματικών συναντήσεων με 17 Tour Operators στην Κων/λη.

Την εκδήλωση κάλυψαν τα δύο μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια της Τουρκίας World Travel Chanel και NTV, ο όμιλος έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων Haber Turk, και free-lancer δημοσιογράφοι.

 

2. Συνδιοργάνωση με το Γενικό Προξενείο μας στην Κωνσταντινούπολη και άλλους φορείς της Λέσβου Έκθεσης Φωτογραφίας της Τζέλης Χατζηδημητρίου στο Σισμανόγλειο Μέγαρο στην Κων/λη με θέμα «Λέσβος:

Το Νησί της Κρυμμένης Αρμονίας».

 

3. Συμμετοχή στην εκδήλωση «Γαστρονομικός Οινοτουρισμός στο Αιγαίο» που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο King George II, στην Πλατεία Συντάγματος, με στόχο την προβολή της οινοπαραγωγής των Νησιών του Αιγαίου και την προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού.

 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΟΤ

 

Α. Press - fam trips

 

1. Σε συνεργασία με το Γραφείο ΕΟΤ Σκανδιναβίας, οργάνωση Press trip των Νορβηγών δημοσιογράφων/bloggers Janique Hansen και Brynjulv Melve, στη Λέσβο (1-5 Μαΐου). Διατηρούν το blog www.norskereiseblogger.no με θεματολογία στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

 

2. Σε συνεργασία με το Γραφείο ΕΟΤ Γερμανίας, οργάνωση press/fam trip στη Λέσβο, (3-10 Ιουνίου).

Το νησί επισκέφτηκαν η εκπρόσωπος του Τ.Ο Attica Reisen, κα Georgia Sourdi, και τρείς δημοσιογράφοι: οι κ.κ. Ralf Falbe, free lancer δημοσιογράφος και φωτογράφος, Stefan Pribnow από την Munzenberg Medien και Sigrun Lüddecke αρχισυντάκτρια στο www.bonnesvacances.de.

 

3. Σε συνεργασία με το Γραφείο ΕΟΤ Μ. Βρετανίας, οργάνωση press trip στη Λέσβο, (13-16 Σεπτεμβρίου) τριμελούς δημοσιογραφικού συνεργείου της βραβευμένης με τα British Travel Press Awards, εταιρίας Green Traveller (www.greentraveller.co.uk) – η ταξιδιωτική συντάκτης Sian Anna Lewis, η παραγωγός Helen Kathryn Voce και ο εικονολήπτης Alex Cantouris – με σκοπό τη δημιουργία βίντεο και ψηφιακών οδηγών για ελληνικούς προορισμούς, με τίτλο Greentraveller’s Guides. Β. Διαγωνισμοί -

 

Προβολή σε Έντυπα και Ηλεκτρονικά Μέσα

 

1. Σε συνεργασία με το Γραφείο ΕΟΤ Αυστρίας, προβολή τηλεοπτικού σποτ για τη Λέσβο, στο πλαίσιο του δημοφιλούς, στο Αυστριακό κοινό, οικογενειακού τηλεοπτικού παιχνιδιού “Das Couchduell”.

 

2. Σε συνεργασία με τον ΕΟΤ Κάτω Χωρών προβολή της Λέσβου στο Βελγικό κοινό, μέσω διαγωνισμών που πραγματοποίησαν οι ηλεκτρονικές εκδοχές: α) του δημοφιλούς φλαμανδόφωνου περιοδικού Libelle, με 1 εκατ. page views και και β) του περιοδικού FLAIR 1 εκ. page views, 165.000 followers στο face book και 16.500 στο twitter.

 

3. Σε συνεργασία με το Γραφείο ΕΟΤ Κάτω Χωρών επιβράβευση με ταξίδι στη Λέσβο, Βέλγων σπουδαστών της Ανώτερης Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Erasmus οι οποίοι επέλεξαν την Ελλάδα ως κύριο θέμα της πτυχιακής τους εργασίας.

 

4. Σε συνεργασία με το γραφείο ΕΟΤ Κων/πολης δημιουργία Advertorial που απευθύνεται σε επισκέπτες επιθυμούν να φθάσουν στα νησιά μας με σκάφη από την Τουρκία.

 

5. Σε συνεργασία με τον ΕΟΤ Αυστρίας δημιουργία ένθετου αφιερώματος (TAKE AWAY) για τα νησιά του Β. Αιγαίου στο επαγγελματικό τουριστικό περιοδικό TRAVELLER που διανέμεται σε πράκτορες στην Αυστρία.

 

6. Συνεργασία με τον ΕΟΤ για:

α) την έκδοση τουριστικού οδηγού σε 7 γλώσσες για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου (επιμέλεια κειμένων και αποστολή φωτογραφιών),

β) την προβολή των νησιών, των δράσεων και εκδηλώσεων, στα social media, και τα newsletters του Visit Greece,

γ) την διαφημιστική καμπάνια “Welcome” (αποστολή φωτογραφιών).

 

ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΕ ΕΝΤΥΠΑ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΕΣΑ

 

1. Καταχώρηση και Αφιερώματα προβολής της Λέσβου στο Περιοδικό BETTERFLY της ASTRA AIR LINES.

Οι δύο τελευταίες εκδόσεις του τρίμηνου περιοδικού έχουν εξώφυλλο τη Λέσβο (Μόλυβο και Πλωμάρι).

 

2. Αποστολή πληροφοριακού υλικού, φωτογραφιών, κειμένων και DVD για ανάρτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Σύνδεσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων HATTA.

 

3. Καταχώρηση και Αφιερώματα προβολής του Β. Αιγαίου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΕΝΘΕΤΟ ΤΑΞΙΔΙΑ, στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΕΝΘΕΤΟ ΤΑΞΙΔΙΑ, στο TRAVEL MAGAZIN και στην ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΕΝΘΕΤΟ ΤΑΞΙΔΙΑ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

 

Μέχρι το τέλος του 2015 έχουν προγραμματιστεί και θα υλοποιηθούν οι εξής δράσεις:

 

1. Συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση του Λονδίνου WTM και ειδική προβολή της Λέσβου.

 

2. Συμμετοχή στις εκθέσεις εσωτερικού Philoxenia στη Θεσσαλονίκη και Greek Tourism Expo στην Αθήνα.

 

3. Διοργάνωση εκδήλωσης Β2Β συναντήσεων επαγγελματιών του τουρισμού από τα νησιά του Β. Αιγαίου με Τούρκους tour operator στη Σμύρνη.

 

4. Αποστολή φωτογραφιών και βίντεο στον ΕΟΤ Αυστρίας για προβολή των νησιών του Β. Αιγαίου σε εκδηλώσεις, workshops και road shows.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιούμε για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος των νησιών μας και αναγνωρίζοντας τη σημασία της κινέζικης αγοράς τόσο στον τομέα του τουρισμού όσο και στην προώθηση των τοπικών προϊόντων του Β. Αιγαίου, πραγματοποιήσαμε συνάντηση, παρουσία της Περιφερειάρχη κ. Χριστιάνας Καλογήρου με υψηλόβαθμους αξιωματούχους από τη διοίκηση της επαρχίας Σαανσί (Shaanxi) της Κίνας.

Στη σύσκεψη, αναζητήθηκαν τρόποι για την τουριστική και εμπορική συνεργασία της ΠΒΑ με τη συγκεκριμένη επαρχία, η οποία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη της Κίνας με πληθυσμό που ξεπερνάει τα 37 εκατομμύρια ανθρώπους.

Γίνονται, επίσης, συντονισμένες προσπάθειες για την ανάπτυξη και διατήρηση της κρουαζιέρας στα νησιά μέσω της εκπόνησης στρατηγικού πλάνου για τη συνεχή επαγγελματική επικοινωνία με τη διεθνή αγορά και της συμμετοχής σε Πρόγραμμα Επαγγελματικών Επαφών με τις Διεθνείς Εταιρείες Διαχείρισης Κρουαζιερόπλοιων.

Υπενθυμίζω, τέλος, ότι όσον αφορά στην απόφαση για την ανάληψη στοχευμένων δράσεων τουριστικής προβολής της Λέσβου, τόσο από το Υπ. Τουρισμού όσο και από τον ΕΟΤ, λόγω των προβλημάτων που έχουν προκύψει από το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, αυτή υλοποιήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία της Περιφερειάρχη κας Χ. Καλογήρου και την πραγματοποίηση ευρείας σύσκεψης στο Υπουργείο Οικονομίας Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού παρουσία του Υπουργού κ. Νίκου Χριστοδουλάκη, του Γενικού Γραμματέα κ. Ηλία Ξανθάκου, του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Τουρισμού κ. Γεράσιμου Ζαχαράτου και της Προέδρου του ΕΟΤ κας Ελισάβετ Χατζηνικολάου. Ακολούθησαν κι άλλες συναντήσεις του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού με στελέχη του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ και δρομολογήθηκαν σειρά ενεργειών για την ειδική προβολή της Λέσβου μέσω των δράσεων του ΕΟΤ.

Για το σκοπό αυτό συστάθηκε, ακολούθως Ομάδα Εργασίας Διαχείρισης του Προσφυγικού Ζητήματος στον Τουρισμό, αποτελούμενη από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου, το Δήμο Λέσβου, το Επιμελητήριο, την Ένωση Πρακτόρων, την Ένωση Ξενοδόχων και με συμβουλευτικό ρόλο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τους Γεωγραφικούς Τουριστικούς Φορείς.

Μετά τη συνεδρίαση της ανωτέρω Ομάδας, συνυπογράφηκε πρακτικό με συγκεκριμένες προτάσεις το οποίο και εστάλη αρμοδίως στο Υπ. Τουρισμού και τον ΕΟΤ.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία για τη Λέσβο συγκρατήθηκαν τα περυσινά ποσοστά στις αφίξεις των charter - όπου είχε σημειωθεί αύξηση της τάξης του 36,3%, - με μια επιπλέον μικρή αύξηση της τάξης του 2,5 % μέχρι και τον Αύγουστο.

Στις αφίξεις των Τούρκων τουριστών μετά την αύξηση της τάξης του 19% για το 2014, παρατηρείται και νέα αύξηση για το 2015, η οποία μέχρι και τον Αύγουστο αγγίζει το 23%.

Σύμφωνα λοιπόν με όλα τα παραπάνω, συνάγεται το συμπέρασμα ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για τον περεταίρω συντονισμό των δράσεων όλων των εμπλεκόμενων φορέων του τουρισμού προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος αρνητικών τάσεων για την επόμενη χρονιά, προκρίνοντας στην προβολή της Λέσβου, τα χαρακτηριστικά της φιλοξενίας και της αλληλεγγύης των κατοίκων και της ασφαλούς διαμονής.

Όμως, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, οφείλουμε όλοι οι φορείς να επιδείξουμε αλληλεγγύη, να καλλιεργήσουμε μια ειλικρινή σχέση και να αναπτύξουμε μια αγαστή συνεργασία με σκοπό το κοινό συμφέρον και όχι τις προσωπικές βλέψεις του καθενός».

Μοιραστείτε...

Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Επισκέπτες

ΣήμεραΣήμερα1755
ΕχθέςΕχθές5538
ΕβδομάδαΕβδομάδα12824
ΜήναςΜήνας60563
ΣύνολοΣύνολο3880255
Statistik created: 2016-04-13T01:36:13+00:00
O καιρός σήμερα