ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΑΜΟΥ - ΙΚΑΡΙΑΣ - ΦΟΥΡΝΩΝ

Βρείτε μας στο Facebook...

Ασφυκτιούν οι προσφυγικοί καταυλισμοί στα νησιά!

Σε κατάσταση «ασφυξίας» βρίσκονται οι

 καταυλισμοί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπως η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος και η Κως, όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι συνολικά 11.690 πρόσφυγες και μετανάστες όταν η χωρητικότητα είναι για 7.450.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο κατά την τελευταία εβδομάδα, στη Λέσβο καταγράφηκε «πέρασμα» 358 ατόμων.

Το ενδεχόμενο νέων μαζικών εισροών προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση καθώς, όπως έχει παραδεχθεί ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας σε περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές «κύμα» επιπλέον 130.000 έως 180.000 προσφύγων.

 

Από την πλευρά του, πάντως, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν εξέφρασε χθες την εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τη συμφωνία για το προσφυγικό ακόμη κι αν δεν υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα της βίζα, επειδή η Άγκυρα «δεν θα αφήσει τα δισεκατομμύρια» της Ε.Ε. που προορίζονται για τους πρόσφυγες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, στα κέντρα φιλοξενίας σε όλη τη χώρα βρίσκονται συνολικά 58.483 πρόσφυγες και μετανάστες.

Στη βόρεια Ελλάδα φιλοξενούνται 17.017 άτομα, στην κεντρική Ελλάδα 2.401 και στη νότια Ελλάδα 245.

Οι πρόσφυγες στις οργανωμένες δομές της Αττικής ανέρχονται σε 8.872, ενώ στο Ελληνικό σε 2.644.

Στους χώρους που διαχειρίζεται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες διαμένουν 7.814 άτομα, ενώ εκτιμάται ότι εκτός δομών φιλοξενίας βρίσκονται 7.800 άτομα.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται 11.690 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι περισσότεροι στη Λέσβο (5.059), στη Χίο (3.221), στη Σάμο (1.341) και στην Κω (1.242).

Μόνο το τελευταίο 24ωρο, επιπλέον 149 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στο ανατολικό Αιγαίο.

Χθες, εξάλλου, περισσότεροι από 120 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στο νησί της Κω.

Από αυτούς, οι 69 εντοπίστηκαν στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες κοντά στο σκάφος τους περιπολούσε τουρκική ακταιωρός, η οποία δεν απώθησε το σκάφος στα τουρκικά παράλια.

Οι πρόσφυγες μπροστά στον κίνδυνο να επιστρέψουν στην Τουρκία έσκισαν τη λέμβο και έπεσαν στη θάλασσα για να διασωθούν από τους λιμενικούς.

 

Τουρκία

Την εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τη συμφωνία για το προσφυγικό εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν.

«Η συμφωνία πρέπει να ειδωθεί ξεχωριστά από την κατάργηση της βίζα.

Τα δύο ζητήματα είναι ξεχωριστά, δεν πρέπει να πέφτουμε στην παγίδα και να φτιάχνουμε προϋποθέσεις εκεί που δεν υπάρχουν?» επισήμανε ο Αυστριακός Επίτροπος σχολιάζοντας την απειλή της Άγκυρας για υπαναχώρηση από τη συμφωνία εάν δεν υπάρξει διέξοδος στο ζήτημα της κατάργησης της βίζα για Τούρκους υπηκόους.

Και πρόσθεσε: «Η Τουρκία επωφελείται σημαντικά από τη συμφωνία», δείχνοντας στα ευρωπαϊκά κεφάλαια που προβλέπονται για τους 2,7 εκατ. πρόσφυγες που βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος, «Η Άγκυρα σίγουρα δεν πρόκειται να θελήσει να τα χάσει».

Παράλληλα, ο ίδιος εξέφρασε την αντίθεσή του σε προτάσεις που έχουν εκφραστεί από ηγεσίες, όπως την αυστριακή, για τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα.

«Πρέπει να μείνουμε σε συνομιλίες για την Τουρκία, εφόσον η Τουρκία το επιθυμεί» είπε, αναγνωρίζοντας πάντως πως το ενδεχόμενο ένταξης είναι μακρινό.

 

ΠΗΓΗ: "ΗΜΕΡΗΣΙΑ"

Μοιραστείτε...

Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

 

 

Επισκέπτες

ΣήμεραΣήμερα1824
ΕχθέςΕχθές2915
ΕβδομάδαΕβδομάδα7249
ΜήναςΜήνας59908
ΣύνολοΣύνολο4777700
Statistik created: 2016-10-19T08:15:41+03:00
O καιρός σήμερα