ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΑΜΟΥ - ΙΚΑΡΙΑΣ - ΦΟΥΡΝΩΝ

Βρείτε μας στο Facebook...

Συνδιοργάνωση Διεθνούς Συνεδρίου στην Ικαρία 2-4 Σεπτεμβρίου

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

 Στις 2 – 4 Σεπτεμβρίου 2016, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συμμετέχει στη συνδιοργάνωση Διεθνούς Συνεδρίου στην Ικαρία με θέμα : «Θεοί της ειρήνης και του πολέμου στους μύθους των λαών της Μεσογείου», που διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αποτελεί δε συνδιοργάνωση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Σάμου – Ικαρίας, της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Σωματείου Ικαριακά Δρώμενα.

Στοχεύσεις του Συνεδρίου αποτελούν αφενός μεν η συμβολή στην επιστήμη μέσα από διεργασίες επιστημονικών συζητήσεων, επιδιώκοντας παράλληλα την πνευματική καλλιέργεια των κατοίκων των νησιών της Περιφέρειάς μας, αφετέρου δε η προσέλκυση Συνεδριακού Τουρισμού στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ως εναλλακτικού προορισμού, που φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως πόλος έλξης επισκεπτών, μελετητών και επιστημόνων στα νησιά μας.

Οι αντιθέσεις των λαών της Μεσογείου, οδήγησαν σε διενέξεις οι οποίες καταγράφηκαν στην ιστορία, αλλά αποτέλεσαν παράλληλα καθοριστικό παράγοντα για την επίτευξη ισχυρών συνεκτικών δυνάμεων προς αποφυγή των συγκρούσεων και την εγκαθίδρυση της ειρήνης στον παγκόσμιο χάρτη.

Οι μυθολογικές αφηγήσεις περιγράφουν, με γλαφυρό τρόπο, την προσπάθεια, σε θεϊκό και ανθρώπινο επίπεδο, για την αποκατάσταση της τάξης και της ειρήνης στους αρχαίους λαούς της Μεσογείου.

Μέσω της παρουσίασης των μύθων, που αναφέρονται στους θεούς της ειρήνης και του πολέμου του αρχαίου κόσμου, ενισχύονται οι ισχυροί ειρηνικοί δεσμοί μεταξύ των λαών της Μεσογείου.

Η μελέτη των πλέον ενδεικτικών περιπτώσεων, η επισήμανση των γνωρισμάτων τους, ο ρόλος τους στον ρου της ιστορίας και πολύ περισσότερο των ειρηνικών διαδικασιών τις οποίες υπηρέτησαν, θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την κατανόηση της μυθικής σκέψης των λαών μας και θα φέρουν πιο κοντά τους σύγχρονους λαούς που κατοικούν στη μεσογειακή λεκάνη, αναδεικνύοντας παράλληλα ένα κοινό στοιχείο της πολιτιστικής και πολιτισμικής τους κληρονομιάς : τους μύθους.

Επιστήμονες από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, το Λίβανο, την Ιταλία και την Ισπανία θα συναντηθούν στο πλαίσιο ενός ανοικτού διαλόγου για την αποτύπωση του τρόπου που η μυθική σκέψη καλλιεργήθηκε από τους λαούς και τις ανθρώπινες ανάγκες και οράματα που υπηρέτησε.

 

ΦΩΤΕΙΝΗ ΘΑΛ. ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Μοιραστείτε...

Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

 

 

 

Επισκέπτες

ΣήμεραΣήμερα825
ΕχθέςΕχθές4074
ΕβδομάδαΕβδομάδα17778
ΜήναςΜήνας4899
ΣύνολοΣύνολο5187529
Statistik created: 2017-02-02T07:33:34+02:00
O καιρός σήμερα