ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΑΜΟΥ - ΙΚΑΡΙΑΣ - ΦΟΥΡΝΩΝ

Βρείτε μας στο Facebook...

"Το FBI προσπαθεί να επηρεάσει τις εκλογές" αναφέρει ο Σαμιώτης Δημ. Γιάνναρος

Την χωρίς προηγούμενο –αρνητική- προεκλογική εκστρατεία περιγράφει

 στο News247.gr ο Σαμιώτης Δημήτρης Γιάνναρος, επικεφαλής σήμερα της εταιρίας οικονομικών και πολιτικών συμβούλων, DEJE Group, LLC & Giannaros Associates.

 

Αποστολή στη Ν. Υόρκη:

Δέσποινα Συριοπούλου

 

Πως σχολιάζει ο καθηγητής οικονομικών την ιδιαίτερα άσχημη προεκλογική εκστρατεία πέντε μέρες πριν τις αμερικανικές εκλογές.

Τα λάθη στα οποία έχουν υποπέσει όλο αυτό το διάστημα, τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ, όσο και η Χίλαρι Κλίντον.

Με μακρά πολιτική και ακαδημαϊκή εμπειρία, ο Δημήτρης Γιάνναρος για 31 χρόνια διετέλεσε καθηγητής οικονομικών μέχρι και το 2011 στο πανεπιστήμιο Hartford, ενώ η πολιτική του σταδιοδρομία ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1995, όταν εξελέγη για πρώτη φορά στην πολιτειακή βουλή του Κονέκτικατ, πέρασε από διάφορες επιτροπές, και έφτασε στη θέση του Αντιπροέδρου της Βουλής, από όπου και αποσύρθηκε τον Ιανουάριο του 2011.

Επιθέσεις, εγκλήσεις, αντεγκλήσεις, εμπρηστικές δηλώσεις μεταξύ των υποψηφίων κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό, χωρίς οι δυο διεκδικητές της προεδρίας να επικεντρώνονται, όπως και όσο θα έπρεπε, στα θέματα που απασχολούν τον μέσο Αμερικανό πολίτη.

«Από τη μία είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, που χρησιμοποιεί ύφος που δεν ταιριάζει στο επίπεδο μιας προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας, και από την άλλη είναι η κα Κλίντον, η οποία δεν μπορεί να ξεφύγει από το παρελθόν του συζύγου της, pπαράλληλα με την υπόθεση των e-mails» αναφέρει ο Δημήτρης Γιάνναρος, εστιάζοντας –ως προς την υπόθεση των e-mails- στο ερώτημα για ποιο λόγο το FBI ανακινεί την υπόθεση, όταν το πρωτόκολλο του υπουργείο Δικαιοσύνης, στο οποίο υπάγεται και το FBI, απαγορεύει ουσιαστικά το άνοιγμα υποθέσεων ή την διεξαγωγή έρευνας καθόλη τη διάρκεια των δυο μηνών πριν από τις εκλογές.

«Ο επικεφαλής του FBI, ακόμα και αν δεν έχει παραβιάσει κάποιον κανόνα, προσπαθεί να επηρεάσει τις εκλογές» λέει ο Δημήτρης Γιάνναρος, υπογραμμίζοντας αφενός ότι ανάλογη παρέμβαση δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν και αφετέρου θεωρώντας ότι ο επικεφαλής του FBI «θα πρέπει να παραιτηθεί».

Η όλη υπόθεση όμως, ακόμα και αν δεν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα από τις έρευνες μέχρι στιγμής, έχει αντίκτυπο αρνητικό για την κα Κλίντον, όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών. 

 

Η θητεία Γιάνναρου στο ΠΑΔΕΕ

Ο Δημήτρης Γιάνναρος υπήρξε για τρεις θητείες (μέχρι τον Αύγουστο 2009)

Πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ) ), μέλη της οποίας είναι βουλευτές ελληνικής καταγωγής που εκλέγονται σε ξένα νομοθετικά σώματα σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ το καλοκαίρι του 2009 βραβεύθηκε από τον τότε πρόεδρο Δημήτρη Σιούφα εκ μέρους της Βουλής με το τιμητικό αργυρό μετάλλιο σε ένδειξη αναγνώρισης των υπηρεσιών που έχει προσφέρει στην Ελλάδα.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της πολιτειακής βουλής του Κονέκτικατ, ο οποίος είχε έντονη εμπλοκή στην προεκλογική εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα το 2008, θεωρεί ότι νικήτρια των εκλογών θα είναι η Χίλαρι Κλίντον, για την οποία εξήρε την εμπειρία της.

Για τον κ. Γιάνναρο, βάσει της εμπειρίας του και της προσωπικής εκτίμησής του, οι πιθανότητες εκλογής της κας Κλίντον ανέρχονται στο 70%, με το υπόλοιπο 30% να ανήκει στον Τραμπ.

Παρόλα αυτά, διαπιστώνει ότι η διαφορά θα είναι μικρότερη μεταξύ των δυο, εξαιτίας της ιστορίας με τα e-mails.

Ως προς των έλεγχο της γερουσίας και του Κογκρέσου, «η ζημιά μάλλον έχει γίνει για τον έλεγχο της Γερουσίας.

Όλη αυτή η υπόθεση (με το FBI) ενώ υπήρχαν πιθανότητες οι Δημοκρατικοί να κερδίσουν τον έλεγχο, τώρα δυστυχώς το βλέπω δύσκολο. Και αυτό είναι σοβαρό, γιατί αν ο πρόεδρος δεν έχει το ένα τουλάχιστον Σώμα στον έλεγχό του, υπάρχουν προβλήματα» σημειώνει.

Ωστόσο, ο Δημήτρης Γιάνναρος παραδέχεται ότι υπάρχει αγανάκτηση και θυμός σε ένα μεγάλο ποσοστό της μεσαίας τάξης, το οποίο δεν έχει δει ουσιαστική βελτίωση στα οικονομικά του.

«Η μεγάλη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας το 2008-9, και οι συνέπειές της στη βαριά βιομηχανία των Ηνωμένων Πολιτειών, με την απώλεια πολλών θέσεων εργασίας κυρίως στις μεσοδυτικές πολιτείες, έχει προκαλέσει θυμό και αγανάκτηση. Και αυτό εκφράζεται αντίστοιχα.

Ο Τραμπ δεν λέει κάτι συγκεκριμένο.

Λέει ότι θα κάνει την Αμερική μεγάλη ξανά, αλλά δεν λέει πώς.

Δεν υπάρχει μια πολιτική πλατφόρμα που να εξηγεί διεξοδικά ποιο είναι το σχέδιο του.

Αλλά στον Τραμπ βρίσκει καταφύγιο ο θυμός κάποιας μερίδας πολιτών», λέει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα περιγράφει το κλίμα πόλωσης που υπάρχει εν όψει των εκλογών της Τρίτης, χωρίς να παραλείψει να επισημάνει ότι «υπάρχουν πολλοί που φοβούνται να εκδηλώσουν την προτίμησή τους.

Υπάρχουν οι μετριοπαθείς ρεπουμπλικάνοι που στρέφονται προς την κα Κλίντον, αντίστοιχα και οι υποστηρικτές του Τράμπ, οι οποίοι (και στις δυο περιπτώσεις) ενώ έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν, ισχυρίζονται ότι ακόμα είναι αναποφάσιστοι».

Να σημειωθεί ότι ο Δημήτριος Γιάνναρος, είναι ο πρώτος γεννημένος στην Ελλάδα εκλεγμένος πολιτειακός βουλευτής στο Connecticut και ο πρώτος μη-γεννημένος στις Ηνωμένες Πολιτείες Αντιπρόεδρος της Βουλής της εν λόγω πολιτείας.

Γεννήθηκε στη Σάμο, από όπου το 1964 μετανάστευσε με την οικογένεια του στις ΗΠΑ.

Στην Αμερική ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα οικονομικά στα Πανεπιστήμια της Βοστόνης (Boston University) και της Μασαχουσέτης (University of Massachusetts).

Πέρα από την ακαδημαϊκή του καριέρα στο Πανεπιστήμιο Hartford, έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Γέιλ, της Βοστόνη, στο George Washington, στο Jagiellonian και στο Suffolk.

 

"Σημ. "Σαμιακή Γνώμη":

Ο Δημήτριος Σ. Γιάνναρος γεννήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 1949 στη Σάμο, από όπου το 1964 μετανάστευσε με την οικογένεια του στις ΗΠΑ.

Ο παππούς του εργάσθηκε στην Αιθιοπία και ήταν έμπορος, όπως και ο πατέρας του, Σπυρίδων, ο οποίος γεννήθηκε στην Αιθιοπία.

Η μητέρα του Ειρήνη, γένος Κυριακού, γεννήθηκε στην Λέκα της Σάμου.

Ο παππούς του, Νικόλαος Κυριακού, ήταν αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού και πολεμιστής στην εισβολή της Τουρκίας στις αρχές του 1900.

Ο Δημήτρης Γιάνναρος μένει στο Φάρμινγκτον του Κονέκτικατ της Αμερικής, είναι παντρεμένος με την Ελισάβετ και έχει δύο παιδιά.

Έχει διδάξει οικονομικά και διεθνή θέματα στα Πανεπιστήμια της Βοστόνης, Χάρτφορντ, Σάφφολκ και Γιαγκελόνιαν της Πολωνίας. Υπηρέτησε ως βουλευτής και αντιπρόεδρος στο Κοινοβούλιο του Κονέκτικατ της Αμερικής από 1995 ως το 2011.

Εξελέγη 8 φορές με το Δημοκρατικό κόμμα σε περιφέρεια που ο πληθυσμός ήταν κυρίως γιάνκηδες Αμερικάνοι και συντηρητικοί.

Ήταν ο πρώτος γεννημένος στην Ελλάδα που εξελέγη στο Κονέκτικατ και τρίτος σε όλη την Αμερική.

Ο Δημήτριος Σ. Γιάνναρος είναι καθηγητής Οικονομικών και πρώην Ελληνοαμερικανός πολιτικός, αντιπρόεδρος της Βουλής της πολιτείας του Κονέκτικατ και πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ).

Η ΠΑΔΕΕ αποτελείται από ελληνικής καταγωγής βουλευτές, υπουργούς, και πρωθυπουργούς εκλεγμένους παγκόσμια.

Υπηρέτησε Πρόεδρος της ΠΑΔΕΕ από το 2003 ως το 2009.

Στην Αμερική ολοκλήρωσε τις οικονομικές σπουδές του (PhD in Economics, Masters in Economic Development and Masters in Political Economy) στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης και της Μασαχουσέτης (Bachelors in Economics).

Από το 1980 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Χάρτφορντ ως καθηγητής Οικονομικών και Διεθνούς Εμπορίου.

Έχει επίσης εργασθεί ως επισκέπτης σε διάφορα πανεπιστήμια, όπως: Γέιλ, Βοστόνη, George Washington University και Γιαγκελόνιαν της Πολωνίας.

Για 7 χρόνια( 1991-98) ήταν ο γενικός Διευθυντής του προγράμματος (U.S. Consortium for Management Education in Central and Eastern Europe) για την αναδιοργάνωση της οικονομίας των Ανατολικών χωρών μετά από την επανάσταση εναντίον του Κομμουνισμού.

Έχει συμμετάσχει σε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα και επιτροπές για την εκπαίδευση στο μάνατζμεντ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και μετείχε στο Αμερικανικό Εκπαιδευτικό Συμβούλιο ως ACE Fellow.

Παράλληλα ασχολήθηκε με την πολιτική. Από το 1993 ως 1995 ήταν εκλεγμένο μέλος του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου του Φάρμινγκτον. Από το 1994 εκλέγεται συνεχώς βουλευτής στο πολιτειακό κοινοβούλιο με το Δημοκρατικό Κόμμα και από τον Φεβρουάριο του 2008 ως το 2011 ήταν Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου.

Τώρα εργάζεται ως οικονομικός σύμβουλος με την Giannaros Associates.

O Δημήτρης Γιάνναρος έγινε μέλος της ΠΑΔΕΕ το 1999 και ψηφίσθηκε από την ολομέλεια αμέσως ως Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΠΑΔΕΕ.

Από το 2002 εξελέγη Πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ) και τον Ιούνιο του 2007 εξελέγη για τρίτη συνεχόμενη θητεία.

Είναι μέλος σε πολλούς διεθνείς και τοπικούς οργανισμούς καθώς και ομογενειακών οργανώσεων και σεβαστό μέλος σε θέματα οικονομικών και πολιτικής.

Η γνώμη του ζητείται σε πολλά θέματα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης."

Μοιραστείτε...

Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

 

 

 

Επισκέπτες

ΣήμεραΣήμερα504
ΕχθέςΕχθές8016
ΕβδομάδαΕβδομάδα8520
ΜήναςΜήνας78154
ΣύνολοΣύνολο4907191
Statistik created: 2016-11-15T02:01:05+02:00
O καιρός σήμερα