ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΑΜΟΥ - ΙΚΑΡΙΑΣ - ΦΟΥΡΝΩΝ

Βρείτε μας στο Facebook...

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Σάμο αλλά και στο νησί του Καρλοβάσου;

Πραγματοποιήθηκε χθες με τον

Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία εκτός των δημάρχων 5 νησιών (Λέσβου, Σάμου, Κω, Λέρου και Χίου) συμμετείχαν και οι περιφερειάρχες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Οι δήμαρχοι και οι φορείς των νησιών ζήτησαν σχέδιο στήριξης των κοινωνιών αλλά και προσλήψεις σε λιμενικό, αστυνομία και δημοτικές υπηρεσίες για τη διαχείριση του τεράστιου προσφυγικού κύματος.

 

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που έστειλε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο δήμαρχος Σάμου κ. Μιχ. Αγγελόπουλος σε μια μεταξύ τους συνομιλία που είχαν με τον Πρωθυπουργό ο δήμαρχος Σάμου του είπε υπαινικτικά: "Δεν είναι μόνο η Μυτιλήνη που έχει πρόβλημα...", ο κ. Τσίπρας απάντησε χαμογελώντας: "Το έπιασα το υπονοούμενο, θα έρθω και στη Σάμο!"

 

Βέβαια υπάρχει ένα θέμα για το αν θα επιλέξει να πάει και στο νησί του Καρλοβάσου και επιβαρυνθεί το προγραμμά του, κάτι που αναμένεται να διευκρινιστεί τις επόμενες ημέρες.

 

Πάντως (για να σοβαρευτούμε και λίγο) όπως αναφέρει το δελτίο τύπου του Δήμου Σάμου:

''...Ιδιαίτερα χρήσιμη και εποικοδομητική ήταν η σημερινή σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό, των Δημάρχων των νησιών που υφίστανται τις κυριότερες συνέπειες από το προσφυγικό κύμα, όλους αυτούς τους μήνες.

Ο Πρωθυπουργός μας άκουσε με προσοχή, σημείωσε τις ανάγκες και προτάσεις μας και προσβλέπω σε μια αμεσότερη και αποτελεσματικότερη συνδρομή του Κράτους στις προσπάθειές μας" αυτό δήλωσε ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος μετά το πέρας της μαραθώνιας σύσκεψης που έγινε σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό για το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα.

Παράλληλα τόνισε:

"Αντιμετωπίσαμε με ανθρωπιά και σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια το προσφυγικό πρόβλημα.

Στη Σάμο, με τη συνεργασία Δήμου, ΜΚΟ και εθελοντών, παρασκευάζονται 5000 μερίδες φαγητού ημερησίως και διανέμονται στους πρόσφυγες.

Στην απέναντι πλευρά όμως, 1000 μέτρα μόλις μακριά από τις ακτές μας, στην ανιδιοτελή προσπάθεια προσφοράς αντιπαρατίθενται τα απάνθρωπα κυκλώματα που κάνουν τζίρο 6 εκ. δολάρια ημερησίως εκμεταλλευόμενα με τον αγριότερο τρόπο ανθρώπινες ζωές.

" Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Μιχάλης Αγγελόπουλος εξέθεσε διεξοδικά στον Πρωθυπουργό τις άμεσες ανάγκες της Σάμου σε μέσα και πόρους, όπως περιγράφονται στα σχετικά υπομνήματα που έχει υποβάλει στους Υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής και Επικρατείας, και πρότεινε: οδικό χάρτη ενεργειών και παρεμβάσεων, σύσταση ΟΜΑΔΑΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ για αμεσότερη δράση, καθώς και επαναδιαπραγμάτευση του ΦΠΑ στα νησιά λόγω των έκτακτων συνθηκών''

Τα κύρια σημεία της παρέμβασης του Δημάρχου Σάμου, Μιχάλη Αγγελόπουλου στη σημερινή συνάντηση ενημέρωσης και συντονισμού με τον Πρωθυπουργό είναι τα ακόλουθα:

''• Δεν έχει αποσοβηθεί ο κίνδυνος, το προσφυγικό/μεταναστευτικό τσουνάμι να καταστεί ανεξέλεγκτο, δηλ μη διαχειρίσιμο από τις ευρωπαϊκές αρχές. Επιπλέον, φαινόμενα αντανακλαστικών ... νταχάου από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ουγγαρία, δημιουργούν κίνδυνο για την ίδια την Ευρωπαϊκή συνοχή.

 

• Η συνεργασία της Τουρκίας είναι προφανώς απαραίτητη για να αναχαιτιστεί η ανεξέλεγκτη προσφυγική ροή αλλά κατά πόσο η Άγκυρα είναι ειλικρινά διατεθειμένη να συνεργαστεί?

 

• Όπως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει πει, η πραγματική επίλυση του προβλήματος βρίσκεται στην επίλυση της κρίσης που μαστίζει τη Συρία ειδικότερα και την ευρύτερη περιοχή.

 

• Για να πούμε τα πράγματα ευθέως, η Δύση θα μπορούσε να κόψει το γόρδιο δεσμό του προβλήματος εκμηδενίζοντας το τζιχαντικό/ισλαμικό κράτος του ISIS. Αυτό είναι η ρίζα της κρίσης.

Βλέπουμε, αντίθετα, την απροθυμία τόσο της Ευρώπης όσο και των ΗΠΑ να επιτεθούν με στόχο την εξάλειψη του ISIS.

Μπορούν.

Επιμένουν στην αντιπαράθεσή τους με το καθεστώς, γεγονός που μπορεί να υποκρύπτει ευρύτερες σκοπιμότητες και σχεδιασμούς σε σχέση με την ευρύτερη περιοχή.

Η διπλοπροσωπεία αυτή της Δύσης συντηρεί τη ρίζα του κακού - το ISIS.

 

• Θέλω να επισημάνω ένα κίνδυνο για την Ελλάδα.

Οι εύποροι Σύριοι και οι Ιρακινοί πρόσφυγες προσβλέπουν προς την Κεντρική Ευρώπη και στην ένταξή τους σε παραγωγικότερες οικονομίες.

Το κύμα όμως φέρνει στη χώρα μας και μετανάστες από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μπαγκλαντές κλπ οι οποίοι πιθανώς να μείνουν στην Ελλάδα.

Πιστεύω ότι η Κυβέρνηση έχει διαβλέψει τον κίνδυνο και φροντίζει για την αποτροπή του.

 

• Να αναλογιστούμε ότι η Σάμος δεν έχει αστικό βάθος όπως άλλα νησιά.

Οι δύο μεγάλες πόλεις της -η πρωτεύουσα και το Καρλόβασι- έχουν 5.500 χιλιάδες κατοίκους η κάθε μία...

Χθες στο νησί παρασκευάσαμε 5.000 μερίδες φαγητού και σήμερα 4.000

 

• Σε πρακτικό επίπεδο, θέλω να τονίσω και εγώ ότι το άμεσο πρόβλημα των νησιών και της χώρας μας συνίσταται στην άντληση ευρωπαϊκών πόρων για τη δημιουργία υποδομών και την παροχή μέσων προς αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μένει να ελπίσουμε ότι η παραδοχή των Βρυξελλών πως το προσφυγικό/μεταναστευτικό δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα, θα μεταφραστεί σε έργα και πράξεις.

 

• Τα έργα και οι πράξεις πρέπει να διατρέχουν με σαφή χρονοδιαγράμματα και με υποστήριξη από ειδική ομάδα δράσης και με τη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης όλη τη δημόσια διοίκηση.

 

• Υποβάλω υπόμνημα κ. Πρωθυπουργέ με εξειδίκευση των δράσεων που απαιτούνται για το νησί μας και με αίτημα την άμεση παρέμβασή σας''.

Μοιραστείτε...

Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Σχόλια  

 
+3 #2 Αγησιλαος 11-11-2015 22:25
Μαλον εσυ εισαι ανοητος.....( ανοητος: αυτος που δεν βγαζει νοημα).
Παράθεση
 
 
+1 #1 Sam 11-11-2015 17:02
Το Καρλόβασι ειναι άλλο νησί ξεχωριστό απο την Σάμο!!Για γέλια Ειστε !!!!!!!
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Επισκέπτες

ΣήμεραΣήμερα545
ΕχθέςΕχθές4248
ΕβδομάδαΕβδομάδα285
ΜήναςΜήνας58639
ΣύνολοΣύνολο3216475
Statistik created: 2015-11-15T22:19:27+00:00
Καιρός και πρόγνωση για κάθε περιοχή