ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΑΜΟΥ - ΙΚΑΡΙΑΣ - ΦΟΥΡΝΩΝ

Βρείτε μας στο Facebook...

Αγνοούνται άλλοι 13 άνθρωποι από το προχθεσινό ναυάγιο. Δηλώσεις διασωθέντα! VIDEO

Ρεπορτάζ ΣΑΜΙΑΚΗ ΓΝΩΜΗ

Γράφει ο Γιώργος Γαρυφάλλου

Άλλη μια συγκλονιστική εμπειρία ζήσαμε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης 21/10/2015, όταν είχαμε πληροφορηθεί από το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, την αναφορά των τουρκικών αρχών για πιθανό ναυάγιο βόρεια-βορειοανατολικά της Σάμου στην οριογραμμή των... ελληνοτουρκικών συνόρων.

Το ξύλινο σκάφος που μετέφερε πρόσφυγες από την Συρία απέπλευσε το πρωί από τα τουρκικά παράλια, αλλά ανατράπηκε και οι συνολικά 30 επιβαίνοντες βρέθηκαν στη θάλασσα!

Οι τούρκοι ανέφεραν ότι δέχθηκαν κλήση μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 και έτσι άρχισαν οι έρευνες.

Άμεσα στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, υπό δυσχερείς καιρικές συνθήκες, παίρνουν μέρος δύο πλωτά του Λιμενικού της Σάμου και πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού. Ταυτόχρονα απογειώθηκαν ελικόπτερο της Frontex και Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Λίγες ώρες αργότερα οι τούρκοι αναφέρουν πως 16 πρόσφυγες διασώθηκαν από τουρκική θαλαμηγό κοντά στην οριογραμμή και κατά δήλωσή τους, μαζί τους ταξίδευαν άλλα 14 άτομα.

 

Αργά το απόγευμα δεχόμαστε την πληροφορία πως πάνω από 40 μετανάστες έχουν βγει με εξαιρετικά άσχημες καιρικές συνθήκες στο Aκρωτήρι Πράσσο!

Αμέσως φεύγουμε για το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής ώστε να προσεγγίσουμε και να δούμε αν πρόκειται για τους μετανάστες που αγνοούνταν.

Όταν φθάνουμε στο σημείο μέσα σε ένα πυκνό τοπίο ομίχλης, διαπιστώνουμε πως ένας ΜΟΝΟΣ του αστυνομικός έχει σπεύσει στο Ακρωτήρι Πράσσο όπου μετά από χιλιόμετρα ποδαρόδρομου και σχεδόν στα τυφλά βρίσκει τους πρόσφυγες!

Πρόκειται για το Ειδικό Φρουρό κ. Γιώργο Καργιωτάκη που αρχίζει σε δύσκολες συνθήκες να ανεβάζει στο βουνό (εκεί όπου είχε αφήσει την κλούβα της αστυνομίας) όσους είχαν την δύναμη (κυρίως άντρες) να περπατήσουν.

Ταυτόχρονα ενημερώνει τον θάλαμο επιχειρήσεων της αστυνομίας πως περίπου 15 με 17 άτομα κυρίως γυναικόπαιδα βρίσκονται στο ακρωτήρι και θα πρέπει να τους προσεγγίσει σκάφος του λιμενικού ώστε να γίνει ασφαλής περισυλλογή.

Αν τους έπαιρνε όλους μαζί στο βουνό υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να χαθούν όλοι μαζί αφού η ορατότητα δεν ξεπερνούσε τα 5-10 μέτρα!

Μαζί του και εμείς βοηθούμε όσο μπορούμε να οδηγήσουμε σε ασφαλές σημείο τους υπόλοιπους προς το αυτοκίνητο της Αστυνομίας.

Ένας από τους πρόσφυγες (40 περιπου ετών) έχει σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα και η επιχείρηση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη!

 

Με μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώνουμε πως ένας από τους διασωθέντες είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και μας αποκαλύπτει ότι ήταν ένας από τους αγνοούμενους του μεσημεριανού ναυαγίου!

Πρόκειται για τον 27χρονο IMAD, Kούρδο από την Συρία!

Με δάκρυα στα μάτια μας λέει πως είδε τα παιδιά του, την συζυγό του, την μητέρα του τον πατέρα του, τα αδέλφια του και άλλους του συγγενείς, να χάνονται στα κύματα!!!

Ευτυχώς για εκείνον μια άλλη βάρκα περνούσε από το σημείο του ναυαγίου και τον μάζεψε και έτσι βρέθηκε στο γκρούπ αυτό!

Απαρηγόρητος μας αναφέρει πως δεν πρέπει να έζησε κανένας χωρίς βέβαια να ξέρει (ούτε και εμείς μέχρι εκείνη την στιγμή) ότι ευτυχώς κάποιοι έχουν διασωθεί!

 

Η συγκλονιστικότερη στιγμή είναι όταν στην κάμερα της ''ΣΑΜΙΑΚΗΣ ΓΝΩΜΗΣ'' μας αναφέρει ονομαστικά όλα τα παιδιά (9) και τις γυναίκες (10) που ήταν μέσα στο ξύλινο βαρκάκι!

Μας εκλιπαρεί να στείλουμε βοήθεια μήπως σωθεί κάποιος!

 

Τον ίδιον τον συνοδεύουμε στο Λιμεναρχείο της Σάμου, ενώ ο καρδιοπαθής μεταφέρεται στο νοσοκομείο επαναλαμβάνουμε από τον έναν και μόνο αστυνομικό, που βρέθηκε στο βουνό και που πρέπει να του δώσουμε για άλλη μια φορά συγχαρητήρια!!!

 

Λίγες ώρες μετά (αργά το βράδυ) ενημερωνόμαστε πως το Λιμεναρχείο Σάμου με την συνδρομή ομάδας 5 ατόμων και το σκάφος του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου ''ΓΟΡΓΩ'' διάσωζουν τους 17 πρόσφυγες κυρίως γυναικόπαιδα από το Ακρωτήρι Πράσσο.

 

Άλλη μια ιστορία πρωτοφανών καταστάσεων για το νησί μας που κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει και που όλοι φοβούνται, πως αν συνεχιστεί και το χειμώνα με αυτόν τον ρυθμό, τότε είναι σίγουρο ότι θα μαζέψουμε πολλά πτώματα!

 

ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ

Ο ΔΙΑΣΩΘΕΝΤΑΣ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Μοιραστείτε...

Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Σχόλια  

 
+6 #2 Αρτεμης 23-10-2015 18:00
Θα ηθελα να πω ενα μπραβο στον κυριο Καργιωτακη για το θαρος κσι την ανθρωπια που εδειξε πηγαινοντας με αυτες τις δυσκολες καιρικες συνθηκες και αγνοοντας το απαραδεχτο γεγονος οτι ηταν μονος του και διακυνδινευοντα ς την σωματικη του ακεραιοτητα να σωσει τους ανθρωπους... Και παλι μπραβο
Παράθεση
 
 
+7 #1 γιαννης 23-10-2015 07:21
Μεσα σε αυτο το κατακλισμο στο πρασσο μονο ενας αστυνομικος σωζει προσφυγες ναυαγο και καρδιακο !!!υποδηγμα αστυνομικου υπαληλου και ελληνα ενστολου μονος εναντιον ολων παντος καιρου για το συναθρωπο κυριε καργιωτακη υποκλινομε στον ηρωισμο σας συγχαρητηρια απο τα βαθυ της καρδιας μου
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Επισκέπτες

ΣήμεραΣήμερα803
ΕχθέςΕχθές3811
ΕβδομάδαΕβδομάδα593
ΜήναςΜήνας95386
ΣύνολοΣύνολο3123803
Statistik created: 2015-10-26T03:55:14+00:00
Καιρός και πρόγνωση για κάθε περιοχή