ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΑΜΟΥ - ΙΚΑΡΙΑΣ - ΦΟΥΡΝΩΝ

Βρείτε μας στο Facebook...

ΔΥΣΛΕΞΙΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΗ

Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες η

δυσλεξία οφείλεται στην ελλιπή διασύνδεση μεταξύ δύο περιοχών του εγκεφάλου, της ακουστικής περιοχής και της περιοχής έκφρασης της κάθε γλώσσας.

Το αποτέλεσμα είναι οτι άτομα με δυσλεξία δυσκολεύονται στην αναπαραγωγή πολύπλοκων ήχων δηλαδή λέξεων οι οποίες αποτελούνται από διάφορες συλλαβές καθώς ο εγκέφαλος τους δίνει οδηγίες να τις τοποθετήσουν σε διαφορετική θέση από τη συμβατική που οι άνθρωποι έχουν θεσπίσει δια μέσω των γλωσσικών κανόνων και κωδικών για την επικοινωνία.

Σήμερα περίπου ένα 4%-10% του πληθυσμού εμφανίζει δυσλεξία που εν μέρη μπορεί να είναι κληρονομική αλλά δεν οφείλεται σίγουρα σε κοινωνικο-οικονομικούς ή φυλετικούς παράγοντες.

Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να συνδεθεί ο δείκτης νοημοσύνης αυτών των ατόμων με την ελλιπή αναπαραγωγή λέξεων καθότι άτομα με δυσλεξία εμφανίζουν ιδιαίτερα χαρίσματα στην επίλυση μαθηματικών προβλημάτων με πολλούς διαφορετικούς τρόπους από αυτούς που συμβατικά χρησιμοποιούν μη δυσλεκτικά άτομα.

Σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες η δυσλεξία δεν είναι πάθηση αλλά απλώς διαφοροποίηση από αυτό που εμείς θεωρούμε φυσιολογικό.

Αν διαπιστώσετε οτι το παιδί σας είναι δυσλεκτικό σε καμιά περίπτωση μην θεωρήσετε οτι είναι προβληματικό ή οτι δεν μπορεί να μορφωθεί και να καλλιεργηθεί διότι σε αυτή τη περίπτωση αμόρφωτοι και προβληματικοί θα είστε εσείς λόγω οτι θα αδικήσετε το παιδί σας καταδικάζοντας το να πιστέψει οτι είναι αδύναμο εγκεφαλικά, κάτι που δεν ισχύει!!!

Μπορείτε να το βοηθήσετε επισκεπτόμενοι κέντρα λογοθεραπείας, όπως επίσης και εμψυχώνοντας το παιδί σας οτι μπορεί να παρακολουθήσει και να κοινωνικοποιηθεί σε όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες και τα διάφορα στάδια της μόρφωσης.

Πολλοί διάσημοι όπως ο Γουόλτ Ντίσνεϊ, ο Στίβ Τζόμπς, ο Τόμ Κρούζ είχαν δυσλεξία αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε να αναρριχηθούν στην καρρίερα τους και να αποδειχθούν εξαιρετικά ευφυείς δίοτι γνωρίζοντας τη αδυναμία τους έβρισκαν τρόπους να έχουν τα ίδια μαθησιακά αποτελέσματα με τους μη δυσλεκτικούς.

Οι ερευνητές ελπίζουν πως η μελέτη ανάμεσα στην ακουστική περιοχή του εγκεφάλου και στην περιοχή του Μπροκά όπου γίνεται η ανωτέρου επιπέδου φωνολογική επεξεργασία της γλώσσας μπορεί να βοηθήσει στην θεραπεία κατά της δυσλεξίας, μέσω μη επεμβατικής διέγερσης του εγκεφάλου.

 

ΑΔΑΜ ΚΩΛΕΤΗΣ

ΒΙΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ.

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Μοιραστείτε...

Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Επισκέπτες

ΣήμεραΣήμερα3055
ΕχθέςΕχθές5828
ΕβδομάδαΕβδομάδα19952
ΜήναςΜήνας67691
ΣύνολοΣύνολο3887383
Statistik created: 2016-04-14T19:37:33+00:00
O καιρός σήμερα